Atracţii locale

Salina Praid


Categoric cel mai important magnet al zonei Praidului – Ținutului Sării (de altfel bogat în atracții turistice și tradiții specifice secuilor), Salina Praid, numită și izvor de sănătate, este și un loc inedit de vizitat. Amenajate la 120 de metri sub pământ, galeriile deschise vizitării adăpostesc amenajări fantastice, în plin zăcământ de sare, aici fiind practic un adevărat orașel subteran:
– Zone de joacă, parcuri gonflabile cu tobogane, mese de ping-pong și terenuri de badminton
– Cafenea, chioșcuri și spații de recreere pt. adulți, zone de practicare a gimnasticii terapeutice
– Parc tematic de aventura (tiroliene, butuci suspendați, platforme, poduri din coardă, etc.)
– Muzeul mineritului (fotografii, machete și reprezentări ref. la exploatarea sării, unelte vechi)
– Capela ecumenică subterană cu altar din sare (spațiu de rugăciune și reculegere spirituală, „scenă” pt. exponate artistice, obiecte de cult, statuete dar și loc de desfășurare concerte)
– Galerie de artă/ expoziții de lucrări în sare (sculpturi/ picturi) sau legate de sare
– Punct de Belvedere: Ocna Clopot din „Mina Iosif”
– Restaurant cu autoservire și cramă cu vinuri alese
Salina Praid este deschisă vizitării ZILNIC, tot timpul anului (cu excepția unor Sărbători), într-un interval orar care variază funcție de sezon, transportul turiștilor realizându-se cu autobuzul dus-întors pe un tunel subteran de 1250 m, iar accesul in spațiile de vizitare asigurându-se pe scări (în jur de 180 – 200 trepte) atât la coborâre, cât și la urcare.

Ștrandul sărat Praid

Cel mai mare ștrand cu apă sărată din România (în aer liber, deschis doar în perioada de vară), cu o suprafață de 5.200 de metri pătrați, a fost redeschis pe 29 iunie 2014 la Praid (Harghita), investiția în valoare de 1,55 milioane de euro fiind realizată integral din fondurile salinei din stațiune.
Luciul de apă este de apr. 2.000 de metri pătrați, ștrandul punând la dispoziție două bazine: unul pentru copii (pornind de la 60 de centimetri adâncime, care crește treptat până la 90 de centimetri și apoi până la adâncimea maximă de 1,20 metri) plus piscina mare pentru adulți, dotată cu un bar și care are adăncimea de 1,60 metri.
Zona de plajă (în jurul bazinelor şi pe o terasă) însumează aproape 2500 mp, fiind disponibile câteva sute de şezlonguri, umbrele de plajă, dușuri. Deasupra acestora, la etaj sunt amenajate: unitate pentru deservirea mesei în regim de autoservire, un bar, vestiare, duşuri.

Casa Fluturilor Tropicali – Praid

Deschis inițial în 2012, acest inedit muzeu-viu al fluturilor exotici, din stațiunea Praid, aflat în apropierea ștrandului cu apă sărată, a fost renovat (practic demolat și reconstruit) în 2017, când i s-a conferit o arhitectură nouă, modernă.
De regulă funcționează zilnic în perioada mai – septembrie a fiecărui an.
Construcția este structurată pe 3 zone: zona de primire cu spații de servire cafea/sucuri naturale si cu ofertă de souveniruri imprimate cu fluturi (tablouri cu fluturi uscați, produse cu lavandă, ori siropuri, dulcețuri naturale), zona de informații (panouri informative despre metamorfoza fluturilor în diferite stadii și despre speciile de fluturi care se regăsesc aici) și zona principală, unde trăiesc și pot fi observați fluturii (încăpere împrejmuită cu plasă, frumos decorată cu lac de agrement, fântâni arteziene, ghivece cu flori și bineînțeles, mulți… mulți fluturi vii, multicolori, diverse specii!).

Canionul de Sare PRAID – Rezervația naturală Dealul Sării

Îmbrățisând stațiunea la limita sudică a acesteia, Canionul de Sare este o rezervație geologică spectaculoasă, formată prin secționarea masivului de sare de către Pârâul Corund, în felul acesta rezultând versanți, stânci și creste de sare.
Solul extrem de salin, precum și existența unor izvoare cu ape sărate au determinat dezvoltarea unei vegetații caracteristice (cu specii mai rare de plante, adaptate acestui mediu), precum și apariția unor formațiuni geologice valoroase: cruste de sare, doline, diaclaze, pâlnii de dizolvare și lapiezuri.
Totodată aici s-au amenajat în mod rustic – tradițional și băi cu nămol sărat: prezența nămolurilor curative reprezintă un aspect foarte valoros al locului, având in vedere faptul că nămolul mineral se formează foarte lent, prin prezența simultana a 4 componente: sare, izvoare de apă, argilă și sedimente fine ale pârâului.

Ruinele Cetății ,,Rapsóné’’ – Praid

Construită cel mai probabil în secolele 11-12, în timpul dinastiei lui Árpád, Cetatea ,,Rapsóné” se presupune a fi fost o cetate de apărare (împreună cu cetatea lui Firtos, asigura paza Pasului Bucin), aflată la apr. 7 km de stațiunea Praid (pe DN 13b, care leagă Praid de Gheorgheni prin Pasul Bucin).
În tradiţia locală s-au păstrat fel şi fel de legende despre cetate, printre care una referitoare la Stăpâna Cetății – Zâna Rapsóné, o văduvă neînchipuit de frumoasă și de bogată, care l-ar fi păcălit pe însăși Diavolul, fapt care ar fi condus la distrugerea cetății.
Cu sau fără implicarea Necuratului, cert este că din vechea cetatea au mai rămas câteva ruine stinghere – rămășițele unui zid, dar totuși obiectivul prezintă interes pentru drumeții și excursii, datorită peisajului deosebit, dominat de păduri de foioase, și a priveliștii spectaculoase.

Natura, fauna și flora – Praid

Situată la o altitudine de 500 – 525 m, stațiunea harghiteană Praid se află la poalele Munților Gurghiului, sub coline împădurite, acolo unde două ape curgătoare importante (Târnava Mică şi Pârâul Corund) îşi unesc albiile.
În împrejurimile Praidului s-a dezvoltat o floră variată, rezultat al combinațiilor dintre rocile vulcanice și solul sărat, dintre versanții înalți și văile adânci ale pâraielor. Astfel, au apărut asocieri de plante specifice, pădurile caracteristice fiind cele de foioase, dar regăsindu-se și specii de conifere la altitudini mai mari.
Fauna regiunii s-a adaptat, desigur, florei variate: dintre mamiferele din pădure menționăm vulpea, iepurele, veverița, căprioara, porcul mistreț, cerbul, lupul și ursul brun. Specii de păsări reprezentative: potârnichea ciuful de pădure, acvila de munte și cocoșul de munte. În pâraiele montane se confirmă încă existența păstrăvului.
Se întrunesc, așadar, toate condițiile pentru organizarea drumețiilor montane și a escapadelor în natură, a observării animalelor sălbatice în habitatul lor natural, dar și a organizării unor partide de vânătoare sau pescuit sportiv.