Sovata
Aflată atât de aproape de Praid (8 km), dar dispunând totuși de un profil diferit de cel al stațiunii harghitene, Sovata este o soluție complementară perfectă pentru turiștii noștri, în vederea întregirii unui sejur aparte în inima Regiunii Sării. În prezent una dintre cele mai apreciate stațiuni din țară, Sovata prezenta interes la nivel european încă de acum aproape 2 secole, din punct de vedere balnear; după câțiva ani de stagnare (chiar regres) post-decembriști, cocheta stațiune mureșeană și-a redobândit recent strălucirea de „bijuterie” printre destinațiile turistice de top din România.
Principalele obiective turistice și puncte de interes:
– Lacul Ursu (cel mai mare lac helioterm din lume și unicul din Europa), alături de alte 5 lacuri sărate: Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde
– Lacurile cu apă dulce: Paraschiva și Tivoli (numit și „Tineretului”), ultimul oferind și posibilități de plimbări cu barca sau activități în aer liber în parcul de aventură „Adrenalin Plus”, amenajat în pădurea de lângă lac
– Muntele de Sare, Turnul de observație „Belvedere”, cu vedere panoramică asupra stațiunii
– Turul stațiunii cu trenulețul „Dotto“, călătorie cu Mocănița, ferma de agrement/ centrul de echitație „Amenus”
– Pârtia de schi „Aluniș”, echipată cu telescaun, lungime de 1200 m, dificultate medie
Corund
La apr. 12 km de Praid, fostă stațiune imperială cu ape minerale (distrusă de un incendiu cu sute de ani in urmă), Corund a renăscut „din propria cenușă” pentru a deveni una dintre cele mai mari comune ale județului Harghita, totodată un foarte cunoscut centru al olăritului popular. Pe lângă ceramica populară, localnicii au deprins și alte meșteșuguri/ îndeletniciri prin care au contribuit la atragerea unui statut de așezare cu oameni dintre cei mai înstăriți din regiune: prelucrarea lemnului, a iascăi, produse de artizanat (obiecte cioplite, împletituri din paie sau rogojină, articole de lână, etc.) și mai ales comerțul ambulant, aceste produse fiind expuse de-a lungul câtorva kilometri de șosea, în chioșcurile din fata caselor, dar regăsindu se în multe locuri frecventate de turiști, în țară și în străinătate.
Principalele obiective turistice și puncte de interes:
– Atelierele (inclusiv unele experimentale, interactive) de ceramică și artizanat, precum și de prelucrare a iascăi
– Izvoarele de ape minerale (4 la număr, dispersate în mai multe zone ale localității) – apa este bogată în fier, bicarbonaţi, clor, magneziu şi calciu
– Băile sărate „Unicum“, reconstruite pe locul vechilor băi, funcționează în perioada de vară
– Muzeul de Aragonit – un mineral cristalizat îmbogăţit în calciu carbonat de apele minerale sărate, care se prelucrează prin tehnica șlefuirii și din care se confecționează bijuterii, obiecte de artă, piese de decor
– Rezervația naturală geologică „Dealul Melcului“ – cea mai mare ocurenţă de aragonit din România
Bucin
La 22 km de Praid (pe DN 13B spre Gheorgheni), Pasul Bucin este o zonă de drumeții și popas turistic, aflată la aproape 1300 m altitudinealtitudinea de 1.273 m in Depresiunea Giurgeului. Trecătoarea despică masivul Gurghiu, oferind un peisaj pitoresc, incadrat de păduri de conifere, loc ideal pentru relaxare și recreere.
Principalele obiective turistice și puncte de interes:
– Izvorul Târnavei Mici
– Pârtia de schi „Havas-Bucin”, echipată cu teleschi, lungime de 1200 m, dificultate scăzută (începători)
– Pârtiile „Bogdan” 1 și 2, echipate cu teleschi, lungimi de 1200 și 1250 m, dificultăți pentru avansați și începători
Câmpu Cetății
Aflat la apr. 25 km de Praid, pitorescul sătuc din valea îngustă a Nirajului (cunoscut inițial datorită activității fermei piscicole din localitate) a devenit în ultimii ani una din cele mai populare destinaţii turistice ale judeţului Mureş, constituind în timpul verii și „capătul de linie” pentru Mocănița Sovata. Deschiderea turiștilor din stațiunile Praid și Sovata spre vizitarea acestei zone este răsplătită prin liniștea asezării ascunse în vale, peisajele mirifice încadrate de codrii înconjurători şi aerul proaspăt de munte.
Principalele obiective turistice și puncte de interes:
– Păstrăvăria Câmpu Cetății – crescătorie, numeroase lacuri de pescuit la păstrăv dar și alte specii
– Hanul Pescăresc – cea mai bună oportunitate de a savura păstrăv proaspăt, dar și alte specialități
Bezid – Crișeni
La apr. 40 km de Praid, Bezidul Nou (numit și „satul scufundat”), candva aflat la granița dintre județele Harghita și Mureș (pe valea Pârâului Cușmed) a făcut obiectul unui tulburător plan distructiv al erei comuniste, când s-a impus prin forță construirea unui baraj care avea sa determine strămutarea localnicilor și acoperirea cu ape a întregii așezări. O vreme, trecutul a ieșit la iveală din apele lacului, sub forma unor ruine ale vechii așezări inundate, precum turla bisericii romano-catolice care a tronat mulți ani deasupra undelor.
Astăzi totuși, Lacul de acumulare Bezid, împreună cu satul vecin Crișeni (cunoscut pentru îndeletniciri tradiționale precum împletirea paielor, țesut, sculptură în lemn) constitue împreună una dintre cele mai căutate destinații turistice, populată la sfârșit de săptămână atât de locuitorii din regiune, cât și de turiștii vizitatori din stațiunile apropiate: Sovata și Praid.
Principalele obiective turistice și puncte de interes:
– Lacul de acumulare Bezid – posibilițăți de plimbare cu barca, pescuit sportiv, zonă de campare
– Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni – unic în Europa, diverse modele de pălării de paie (printre care și cea mai mare purtabilă din țară), precum și o colecție impresionantă de pietre sculptate de natură (forme deosebite)